Goingaryp
Het C-woord

Inmiddels zitten we een jaar in de Corona crisis. Waar ik eerst bij de naam Corona aan een biertje dacht, denk ik nu aan een lange tijd van 1,5 meter afstand houden, handen wassen, online leven en wandelen. Dat laatste deed ik altijd al elke dag, maar ik zie het als een corona trend, waarbij iedereen massaal is gaan wandelen, als één van de weinige uitstapjes die kunnen. En dan wel met het hele gezin, alleen of met één ander persoon. Een periode waarbij hele gekke dingen ineens normaal lijken te worden, zoals boodschappen doen met een mondkapje. Als klap op de vuurpijl kwam daar dan ook die avondklok. Zelf heeft het weinig invloed op mijn leven. De combinatie van o.a. mijn levensfase en karakter zorgen ervoor dat ik niet persé van wekelijkse grote feesten en verjaardagspartijen houd en ook niet ‘s avonds vaak de deur uit ga.

foto 1. Jumbo Joure / foto 2.museum in Harlingen
De tijd van onbezorgheid is voorbij….
Wat ik wel mis is het onbezorgde leven. Waarbij je bijvoorbeeld even een plaats of stadscentrum bezoekt en zorgeloos een winkel inloopt om te kunnen sneupen of even op een terras neerstrijkt. Voor mijn kinderen vind ik het heel erg. Zij kunnen zo weinig. Als ik naar mijn eigen jeugd kijk was dit toch echt een hele belangrijke periode in mijn leven. Van school tot kroeg, van dansles tot discotheek, van Mc Donalds tot uit eten in restaurants. Elke donderdag avond met vriendinnen in de stad shoppen op koopavond. Gek, dat zijn allemaal dingen die al eigenlijk een jaar niet onbezorgd kunnen plaatsvinden.  Ik hoop dat ze nu langzaam hun leven weer wat op mogen pakken. Dat van ons komt dan vanzelf wel weer. Aangezien ik van het brave soort ben, houd ik mij aan de maatregelen en houd ik het nog wel even vol. Al ben ik er soms echt wel klaar mee, daarin zal ik écht niet de enige zijn.
staafdiagram van jullie reacties
Jullie meningen
Benieuwd hoe jullie er momenteel in staan vroeg ik jullie naar jullie mening over wat jullie missen en ook wat jullie niet missen. Er is massaal gereageerd en wat mij opviel is dat jullie alles missen. De horeca, het shoppen, de events en het reizen. Het theater, dingen doen met anderen buiten je gezin. Over de optie dat de winkels vanaf volgende week op afspraak open gaan zijn de meningen echt verdeeld. Van de 74 reacties, geeft 44 ja en 30 nee aan dat ze op afspraak willen gaan winkelen. Een aantal vinden het niet fijn. Zo krijgt er iemand het gevoel dat er op je vingers gekeken wordt of dat je het gevoel hebt verplicht iets te moeten kopen. Een ander vind dat het spontane er wel af is. Ook is er een groep dat het wel fijn vindt omdat ze graag willen passen, de materialen willen voelen van producten. Wat duidelijk naar voren komt is dat de beleving weg is en dat wordt enorm gemist.

BeLeven
De beleving van samen met vrienden bijkletsen in je favoriete restaurant,  dansen op een event, klappen aan het eind van een mooie voorstelling in een volle zaal. Een vakantie kunnen boeken naar een plek waar je graag naar toe wilt gaan. In één woord samen te vatten. Jullie missen BeLeven!!!

Missen als kiespijn
Wat jullie niet missen is duidelijk: alle hectiek, drukte, haast, de ratrace, files, prikkels en sociale verplichtingen. Wat ik hoop is dat mensen straks in de pré Corona tijd, geleerd hebben hoe ze daar zelf een beetje controle over kunnen hebben. Het gevoel niet overal aan mee te hoeven doen en bijvoorbeeld je eigen grenzen aan te kunnen geven.

Het grappige is dat mensen het lichamelijk contact missen bijvoorbeeld om te knuffelen, maar anderzijds de verplichte 3 zoenen en het handen schudden kunnen missen als kiespijn. Eén volger schreef dat ze de koffie uit de automaat op het werk niet mist, thuis smaak de koffie net even beter.

Het waren maar een paar vragen, die mij toch duidelijk maken, gezien jullie vele reacties hoe jullie er in staan. Bedankt voor het reageren!