Altijd plezier op Schier!


Altijd plezier op Schier!
Het is altijd genieten op het prachtige waddeneiland Schiermonnikoog.

De waddeneilanden hebben iets magisch. Niet voor niets staan ze op werelderfgoedlijst UNESCO. Dit jaar gingen we weer met onze eigen boot naar Schiermonnikoog. Voor de ultieme wadbeleving, rust en een enorm vakantiegevoel. Je kunt hier heerlijk fietsen, in de golven springen, smikkelen en ook zeker winkelen. Op Schier hebben wij allemaal altijd plezier.

Vakantie staat voor ons sinds wij onze boot hebben gelijk aan 3 weken varen naar minstens 1 waddeneiland. Dit jaar lieten we de kinderen kiezen en zij kozen unaniem voor Schiermonnikoog. De route er naar toe, via Leeuwarden en Dokkum, is heel erg mooi en je bent zomaar het wad over vanaf Lauwersoog.

Jachthaven
Wanneer je in de jachthaven ligt ervaar je een ultieme wadbeleving. Het verschil tussen Eb & Vloed is hier continu aanwezig dat je bijna de schoonheid en het bijzondere ervan zou vergeten. Zo zie je de zee en zo zie je 6 uur later niets dan droogevallen land. Boten vallen droog en 6 uur later drijven ze weer in de zee. Je kunt hier dus ook niet altijd naar toe varen het is belangrijk dat je weet wanneer het hoog water is en je kunt varen en weet waar langs. Gelukkig hebben ze hele goede apps tegenwoordig.

Krabbenvangen
Eenmaal in de jachthaven zie je bij Eb de kinderen in grote getalen met visnetjes, emmers en knijpers met spek aan een touwtje op krabbenjacht. Zijn er genoeg verzameld, worden ze klaargezet voor een heuse krabbenrace. Een mooi schouwspel.


Fietsen
Natuurlijk kun je ook met de veerboot naar Schiermonnikoog. De auto mag niet mee, het is dan wel handig om fietsen te huren zo kun je gemakkelijk naar het strand, de vuurtorens, want Schier heeft er 2, en het dorp. Daarnaast zijn hier vele fietspaden en kun je heel goed door de natuur fietsen. Zo hebben wij dit jaar voor het eerst door de Kobbeduinen gefietst, waar je goed uit moet kijken voor overstekende koeien. Ze gaan niet direct aandekant, we zijn afgestapt en ik heb er zelfs eentje geaaid. De Kobbeduinen is een prachtig stuk natuur van heide en bloemen als eindpunt de toren.

Strand
Ons doel is elke dag wel een bezoek te brengen aan het Noordzeestrand. Wij gaan het liefst naar het badstrand tussen paal 5 en 6. Op de fiets ga je omhoog door de duinen en halverwege kun je afstappen voor een bezoek aan de bunker met uitzicht over het eiland. Daarna fiets je door tot je een hele verzameling fietsen ziet staan en dan weet je dat je er bent. Het lijkt vaak heel druk met al die fietsen, maar eenmaal op het strand zie je daar niets van terug. Zo’n groot strand met ruimte en plek voor iedereen. Dit jaar was het gelukkig warm genoeg om een duik in de zee te nemen en heerlijk te spelen met de golven. Wat ik ook erg leuk vind is schatzoeken, lopen over het strand en struinen naar aangespoeld hout, mooie schelpen en stenen. Thuis maak ik er vaak weer iets moois van of ik leg ze in een schaal. Dan heb ik direct een mooi souvenir. Vergeet bij vertrek niet je afval mee te nemen, zo houd je het strand schoon.

Hapje en drankje
Voor een lekker stuk appeltaart of borrelhap is De Marlijn echt een aanrader, deze altijd goed bezochte strandtent hoort echt bij Schier. Het is vaak druk maar je kunt vaak wel ergens een stoel wegtrekken om zo ergens een plekje te creëren. Ook voor lunch en diner kun je hier terecht.

Shoppen
Vaak ga ik even in mijn eentje wat winkels bezoeken. Zo kom ik altijd even bij Kolstein, voor leuke hebbedingen, kaarten en boekjes. Dit jaar bezocht ik het voor mijn nieuwe Open Atelier Kunstfaam.  Hier krijgen kunstenaars de mogelijkheid hun kunst tentoontestellen in een huiskamer setting, tevens kun je hier workshops volgen. Je vindt hier onder andere keramiek en schilderijen.

Voor de kids
Er is voor kinderen heel veel te beleven. Zo kun je naar het Schelpenmuseum, nog nooit heb ik iemand met zoveel passie horen praten over schelpen als deze eigenaar. Er is een speeltuin/kinderboerderij. Deze is vrij toegankelijk en voorzien van vele extra’s zoals een voetbalkooi, een kabelbaan, tafeltennistafel en fitness toestellen.

Waar je niet aan voorbij kunt lopen is het snoepwinkeltje. ‘t Peperhusjen. Niet te missen want er staat meestal een rij buiten, je mag maar met z’n 4-en naar binnen omdat het niet zo groot is, zeg maar gerust heel klein. Ouderwets en nieuw snoep kun je per stuk uitzoeken. Om je vingers bij af te likken.

In de zomer heb je altijd op de donderdagavond de Strunmarkt. Hier komen alle mensen van het hele eiland bij elkaar en verkopen mensen tweedehands spullen, maar ook kinderen hun zelfgemaakte o.a. armbandjes & schilderijtjes. Je kunt spelletjes doen, op een pony rijden, een taart winnen en een echte oude reddingssloep bekijken.

Avondwandeling
De zonsondergang is hier magisch. Over de dijk loop je zo richting het westen en kijk je uit over het drooggevallen wad en de zon die wegzakt. Het kleurenspel wat onstaat is echt adembenemend mooi. Er staan genoeg bankjes waar je even plaats kunt nemen om in stilte te genieten van dit prachtige schouwspel.


Wadlopen
Wanneer je hier bent kun je natuurlijk niet weggaan zonder een keer te wadlopen. Wij deden dit met zonsondergang. Een spontane actie, snel de laarzen aan en huppetee gaan…. Op het drooggevallen land kun je lopen en op zoek aar kokkels, mosselen, pieren en zie je kleine visjes zwemmen in de overgebleven plassen water. Niet te lang blijven staan op zachte plekken want je zakt zo weg…en kom er dan nog maar eens zonder kleerscheuren uit… Je snapt het al…ik heb het niet schoon gehouden. Dus bij deze mijn tip,  trek iets ouds aan.

Ik wens je veel plezier op Schier!

Werelderfgoed UNESCO: https://www.unesco.nl/erfgoed/waddenzee
De Marlijn: Prins Bernardweg 2.
Kolstein: Lifestyle & boeken, Middenstreek 38.
Atelier Kunstfaam:  Badweg 5.
T Peperhusjen: Middenstreek 42.
Het schelpenmuseum Paal 14: Martjeland 14.

Liefs,

Lotte