Dl. 1: Ondernemen in corona-tijd: de horeca

PROEVEN – Horeca: Ondernemen in corona tijd.

Nadat iedereen van de eerste schrik is bekomen, ben ik benieuwd hoe het met de ondernemers gaat die bij LiF aangesloten zijn. Natuurlijk volg ik ze op de voet via Sociale media, maar ik wilde iets meer weten. Zo vraag ik mij af hoe zij afgelopen weken hebben ervaren. Hoe ze een omslag hebben kunnen maken en wat hun plannen zijn voor de komende tijd. In 3 delen, per thema, zal ik jullie meenemen in een aantal ervaringen en hun reactie over ondernemen tijdens de corona crisis.

Gelukkig zijn de meesten vooralsnog gezond en niet getroffen door het coronavirus. Als eerste deel ik met jullie hoe het met de horeca hotspots en ondernemers gaat. In Friesland zijn veel dorpen en kleine plaatsen afhankelijk van het seizoen dat van mei t/m augustus loopt. De periode dat er volop toeristen komen en uit eten gaan. En ook de tijd van bruiloften en partijen. Dat zij juist nu hun onderneming moeten sluiten doet pijn en heeft veel impact.Lokaal 55 in Sneek
Henk Hanenburg van Lokaal 55: “Wij zijn klaar voor de goede nieuwe tijd.”

In de horeca branche kwam de boodschap op 15 maart dat ze per direct hun deuren moesten sluiten voor gasten als een donderslag bij heldere hemel. De eerste schrik te boven, kwamen de eerste creatieve oplossingen al voorbij. Hanneke en Henk Hanenburg van Lokaal 55 uit Sneek hebben samen met hun in een paar weken tijd een webshop online weten te zetten. Hier kun je zelf jouw gewenste menu samenstellen. Dit menu kun je vervolgens laten bezorgen of je kunt het afhalen. Uiteraard missen zij de reuring in hun bedrijf: van gasten ontvangen, genieten van het vermaken, koken, de feesten en partijen. Over de eventuele toekomst hebben zij ook al nagedacht. Zij hebben op hun locatie veel ruimte en daardoor kunnen zij o.a. aan de wensen en eisen van nu voldoen, zowel binnen als buiten.Bistro Fred in Joure
Fred Wielinga van Bistro Fred: “we zetten met z’n allen de schouders eronder en wachten tot het stoplicht weer op groen gaat.”

‘Tja de wereld staat op z’n kop’, aldus Fred Wielinga van Bistro Fred in Joure. Het is een bizarre tijd voor de horeca. Bij Bistro Fred hebben er voor gekozen hun deuren te sluiten. Momenteel zijn zij alles aan het opknappen. Zij hebben de afweging gemaakt en besloten niet te bezorgen of af te laten halen. Als lid van de Stichting Horeca Joure vind hij vel steun bij andere ondernemers, ze zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje.

Brasserie Anders in Langweer
Auke Sonsma van Brasserie Anders: “We voelen de warmte van onze gasten.”

Bij Brasserie Anders hebben ze direct besloten om te beginnen met afhalen en bezorgen op de vrijdag, zaterdag en zondag. “De reacties van gasten zijn lovend, ze vinden het fijn dat deze mogelijkheid er is. We voelen de warmte van onze gasten en ze bestellen soms ook een extra fles wijn om ons te steunen.“ aldus Auke. “Maar,  zo vervolgt hij, het is slechts een pleister op de wond. We zijn tenslotte een seizoenbedrijf. In Langweer is het vooral in de zomer gezellig en druk. Wij verdienen normaal gesproken ons geld juist nu. Ze hopen na 20 mei weer open te mogen en zijn aan het nadenken hoe ze dat vorm zullen moeten geven. Ze wachten af, gezondheid staat nu eerst voorop.


By Pimpé in Boslward
Ingrid Hoiting van By Pimpé : “de ‘ziel’ is uit het bedrijf”.

‘We zitten in een bizarre situatie”, aldus Ingrid Hoiting. In de winkel en salon is het normaal één en al drukte van cliënten en klanten. In de winkel en salon werken met mensen met een beperking en die mogen nu niet komen. By pimpé hebben ze daarom gesloten. De ‘ziel’ is uit het bedrijf. Toch hopen ze binnenkort wel open te kunnen, hoe dat zijn ze nu aan het onderzoeken.

We zullen moeten afwachten wat er besloten wordt hoe we na 20 mei verder kunnen gaan met de maatregelen. Of we meer bewegingsvrijheid krijgen en dus op 1,5 meter in een restaurant kunnen eten. Ons eten niet door een gastvrouw/heer krijgen maar ia een kar waar we ons eten vanaf kunnen halen oid. Zoals het nu lijkt heb ik geen idee waar we naar toe gaan, wel vermoed ik dat het nog lang gaat duren. Voor we ooit weer uit eten kunnen zoals voor de corona crisis. Als dat ooit kan.

Lotte van der Meij
LiF – Leven in Friesland

foto’s: Lokaal 55 en Bistro Fred