Dl. 2: Ondernemen in corona tijd: de winkels.

Dl. 2: Ondernemen in corona tijd: de winkels.

Nadat iedereen van de eerste schrik is bekomen, ben ik benieuwd hoe het met de ondernemers gaat die bij LiF aangesloten zijn. Natuurlijk volg ik ze op de voet via Sociale media, maar ik wilde iets meer weten. Zo vraag ik mij af hoe zij afgelopen weken hebben ervaren. Hoe ze een omslag hebben kunnen maken en wat hun plannen zijn voor de komende tijd. Per thema zal ik jullie meenemen in hun ervaringen en hun reactie over ondernemen tijdens de corona crisis.

Gelukkig is iedereen vooralsnog gezond en niet getroffen door het coronavirus. In dit tweede deel zal ik het licht werpen op de winkels en hoe het met deze ondernemers gaat. In Friesland zijn veel dorpen en kleine plaatsen afhankelijk van het seizoen dat van mei t/m augustus loopt. De periode dat er volop toeristen komen. Mensen hebben in die periode meer vrij en komen vaak sneupen in de vele mooie shops die Friesland te bieden heeft. Deze onbevangenheid is nu weg. Dat winkels nu strenge maatregelen moeten nemen is een hele verantwoordelijkheid. Bij onjuist handelen ontvang je een boete. Dit doet de ondernemers pijn en heeft veel impact.

Sterk & sVeer in Sneek
Piety van der Veer van Sterk & sVeer: “Net als normaal bewegen we mee in wat er gebeurt, kiezen we onze eigen manieren en kijken we naar wat wel kan. “

Waarin Piety normaal als ondernemer altijd positief blijft en vooruit kijkt lukte het haar nu niet. “Ik kon alleen maar huilen, en niks creatiefs bedenken. Hoe betalen we alle leveranciers, hoe krijg ik omzet, hoe moet ik de lonen voor de meiden betalen. Terug naar de basis, zien wat wel kan.” Wat natuurlijk normaalgesproken al spannend is, werd ook nog eens de winkel verhuisd, exact in deze tijd. De 4 maanden verbouwing zou beloond worden met een spetterend openingsfeest. De uitnodigingen waren al verstuurd. Door de coronacrisis werd het een opening om nooit te vergeten. Piety opende helemaal alleen online haar nieuwe winkel. Met ontzettend veel volgers. Gelukkig mag de winkel nu gewoon open zijn, met de nodige maatregelen.

Juist nu wordt er meer dan ooit verwacht dat je creatief bent als ondernemer. Gelukkig kon Piety de knop vinden. Ze beseft dat zij de baas is van haar onderneming. Ze besluit. te kijken naar wat wel kan. Ze kunnen open, ze kunnen verkopen en online. Er zijn zoveel manieren om je handel aan de man te brengen. In het kader van moederdag gaat er een speciaal team binnenkort op pad met de Sterk & sVeer bus. On tour door de wijken van Sneek. “Kunnen de mensen niet naar ons komen, dan komen wij naar de mensen. ‘ aldus Piety.

Cocoon conceptstore in Akkrum
Annet de Jong van Cocoon Conceptstore: “ik heb veel mooie en warme gesprekken gehad met mensen.”

Gelukkig heeft Annet geen schade wat betreft omzet daling. Naast de winkel heeft Annet een webshop waarmee zij kan leveren in Europa. De verkopen via de webshop zijn echt toegenomen. Ook komen er mensen langs in de winkel. Op andere tijden dan normaal. Klanten zijn meer vrij en ondersteunen graag de lokale ondernemers.  “ik heb veel mooie en warme gesprekken gehad met mensen’.

Naast het runnen van de winkel ontwerpt Annet ook kleding, hiervoor werkt zij 2 jaar vooruit. Deze opdrachten gaan gewoon door. Dat is erg fijn.14 in Dozijn in Beetsterzwaag
Krista Visser van 14 in Dozijn: ‘Er kan bij mij heel veel, ik kom klanten graag extra tegemoet!’.

Bij 14 in Dozijn kan veel. De winkel is elke dag geopend van 14-17 uur. Daarnaast kun je een afspraak maken met Krista om te komen shoppen,. Dan heb je de winkel helemaal voor jezelf. Verder is er een bezorgservice en verstuurt Krista pastassen. Op deze manier kunnen mensen thuis kleding passen en kopen. Binnenkort zal de nieuwe webshop online gaan zodat nog meer klanten terecht kunnen bij 14 in Dozijn.

Deze week is Krista gestart met het geven van online modeshows. Zodat mensen de kleding zien.

Toffe zaken in Grou
Jolanda van Dijk: “In Grou en Leeuwarden bezorg ik gratis.”

“Sinds de Corona crisis is het akelig rustig in de winkel,” geeft Jolanda aan. Normaal gesproken loopt Grou in deze periode vol met toeristen en die blijven nu weg. Dat is vervelend want daar moeten veel ondernemers het in Grou van hebben. De winkel is open op vrijdag en zaterdag van 11 – 17 uur. Of op afspraak. Mensen kunnen altijd terecht op de webshop en Jolanda bezorgt in Grou en Leeuwarden gratis.

By Pimpé en Meis groen en wonen in Bolsward
Ingrid Hoiting van By Pimpé en Meis: “veel mensen bestellen bloemen voor anderen en willen het gezellig maken in huis”.

‘We zitten in een bizarre situatie”, aldus Ingrid Hoiting. In de winkel en salon is het normaal een en al drukte van cliënten en klanten. Beide winkels werken met mensen met een beperking en die mogen nu niet komen. By pimpé hebben ze daarom gesloten. De ‘ziel’ is uit het bedrijf. Toch hopen ze binnenkort wel open te kunnen, hoe dat zijn ze nu aan het onderzoeken. Meis is wel open en gelukkig komen mensen verse bloemen kopen, voor hunzelf of anderen en door het vele thuis zijn willen mensen het graag gezellig maken in huis.

De Flinke Farm en Sip & Clara Store in Hemelum
Rixt Siersma: “We hopen voor de streekmarkt een uitzondering te krijgen”. Sip & Clara is wel op afspraak open, zie je iets leuks uit de shop voorbijkomen op social media, stuur dan een berichtje”.

Helaas zijn de evenementen tot 1 september allemaal van de baan, dus geen Flinke Favorieten, Flinke festival en Flinke Flea. “We hopen voor de Streekmarkt een uitzondering te krijgen door hem als weekmarkt te beschouwen. Zoals de wekelijkse markten hier in de gemeente SWF ook doorgaan. Dan zonder live muziek, kids workshops en ook geen picknick tafels om aan te zitten.” aldus Rixt Siersma.
De Sip & Clara store is momenteel creatief aan het verkopen. Via Sociale Media wordt er veel verkocht en er is deze week een filmpje van de winkel geplaatst. Zit er iets voor je bij, dan kun je een afspraak maken om langs te komen in Hemelum. Bekijk het filmpje hier:
https://www.facebook.com/Flinkefarm.it.Flinkeboskje/videos/237017580845892/

We zullen moeten afwachten wat er besloten wordt hoe we na 20 mei verder kunnen gaan met de maatregelen. Of we meer bewegingsvrijheid en het winkelen weer een prettig uitje mag zijn. Dat je niet het gevoel hebt dat je iets ‘stouts’ aan het doen bent. Dat er weer mooie markten zijn die we mogen bezoeken. Sfeer mogen proeven op events. Zoals het nu lijkt heb ik geen idee waar we naar toe gaan, wel vermoed ik dat het nog wel even gaat duren.

Lotte van der Meij
LiF – Leven in Friesland