Dl. 3: Ondernemen in corona tijd: Slaap accommodaties.

Dl. 3: Ondernemen in corona tijd: Slaap accommodaties.

Nadat iedereen van de eerste schrik is bekomen, ben ik benieuwd hoe het met de ondernemers gaat die bij LiF aangesloten zijn. Natuurlijk volg ik ze op de voet via Sociale media, maar ik wilde iets meer weten. Zo vraag ik mij af hoe zij afgelopen weken hebben ervaren. Hoe ze een omslag hebben kunnen maken en wat hun plannen zijn voor de komende tijd. In 3 delen, per thema, zal ik jullie meenemen in hun ervaringen en hun reactie over ondernemen tijdens de corona crisis.

Onlangs schreef ik nog een artikel over mijn bevindingen onder de LiF volgers over hun vakantie in Friesland. De onbevangenheid, vrijheid en mogelijkheden daarvan lijken zo lang geleden. In dit derde deel zal ik het licht werpen op slaapgelegenheden en hoe het met deze ondernemers gaat. In Friesland zijn veel dorpen en kleine plaatsen afhankelijk van het seizoen dat van mei t/m augustus loopt. De periode dat er volop toeristen komen. Daar waar het vol liep met reserveringen, liepen na de uitbraak van het corona virus de boekingen terug en wordt er zelfs geannuleerd.Watersportcamping Heeg
Karin Veldhuizen van Watersportcamping Heeg: ‘ Straks doen we weer allemaal vreselijk ons best om onze gasten een ontspannen en avontuurlijke vakantie te bieden.’

Het duurde even voordat Karin doorhad dat het virus uit China ook hier kon komen. Het leek een ver van haar bed show en ze maakte zich ook eerst niet zo’n zorgen. De camping raakte begin van het jaar vol met reserveringen Ze waren helemaal in hun nopjes en zaten volop in projecten te ontwikkelen voor het nieuwe seizoen.

Halverwege maart kwam de omslag. Reserveringen werden geannuleerd en er werd geen nieuwe reservering meer ontvangen in maart. ‘ Ondertussen droogde onze liquide middelen op, immers in een winter heb je veel investeringen maar weinig inkomsten,’ aldus Karin.

Normaal gesproken gaat de camping 1 april open, maar nu mochten alleen de chalets en stacaravans open. Inmiddels mag de camping wel open, echter alleen voor zelfvoorzienende gasten. Met eigen (chemisch) toilet en zich houdend aan de 1,5 meter maatregel etc.

Ze weten nog niet hoe het seizoen er verder uit gaat zien, maat zijn bang dat de internationale gasten wegblijven. De internationale sfeer op de camping zal daardoor naar verwachting uitblijven, en dat is een heel gemis. De grote onzekerheid over de toekomst doet pijn. Niet alleen voor hunzelf maar ook voor hun gasten en  medewerkers. “We hopen dat we straks met wat meer verruiming weer helemaal los mogen gaan. Op een veilige manier uiteraard. Gezondheid is nog altijd belangrijker dan geld.”

Kampari in Delfstrahuizen
Willem de Bruijn van Kampari: “Al onze accommodaties hebben privébadkamers.”

Het voordeel van Kampari is dat het kleinschalig is en ruim opgezet. De accommodaties bezitten allemaal over een privé badkamer en wc. Daarnaast is er ontzettend veel privacy en ruimte bij de plekken. Je kunt hier dus prima vertoeven met je eigen gezin. Vriendengroepen kunnen wel komen maar niet samen zijn. Hun heeft Kampari aangeboden later in het seizoen te komen. Als huishouden/ gezin ben je dus van harte welkom er is nog genoeg te doen in de omgeving, zoals fietsen en wandelen. Al kun je nu helaas niet in een restaurant eten.

 


foto’s: Hans Mossel

It Flinkeboskje in Hemelum
Rixt Siersma van It Flinkeboskje: “Het voelt goed om weer gasten te mogen ontvangen”.

‘Het Voorhuis is een fijne plek om als gezin te verblijven en met zoveel ruimte een verademing voor gasten uit de stad zonder tuin!’ zo geeft Rixt Siersma aan.
“We hebben de vakantieboerderij omgetoverd tot een XL vakantiehuis: daar mag je verblijven met je eigen gezin. In de vakantieboerderij zijn 3 slaapkamers en 2 badkamers, een grote tuin en een behoorlijke eettafel (voor 20 personen!). Het voelt goed om weer gasten te mogen ontvangen. Zo heb je het gevoel dat je weer meedoet.”

Het is voor iedereen afwachten hoe het nu verder gaat. Het ziet er naar uit dat veel mensen in Nederland op vakantie gaan, of thuis blijven. Afhankelijk van welke vrijheid we terugkrijgen en of we op een ontspannen manier kunnen genieten van het moois wat ons land en onze provincie te bieden heeft. Wanneer de toiletgebouwen weer open mogen op camping en havens zal dat in elk geval weer wat mogelijkheden bieden. Natuurlijk blijft gezondheid het belangrijkst, maar kunnen ontspannen, uitstapjes maken, financiële zekerheid dragen ij aan het welzijn van de mens en dus ook een stuk gezondheid.

In een volgens artikel ga ik verder. Dan weten we meer. De eerstvolgende persconferentie is vanavond. Dan zal ik mij gaan richten op tips als bijvoorbeeld thuis vakantie-vieren en hoe vind je rust in deze periode, hoe maak je er och een feestje van.

Ik wens iedereen goede moed en gezondheid toe!

Lotte van der Meij
LiF- Leven in Friesland.