Duurzaamheid ver te zoeken in Friesland? Nee, het is overal om ons heen te vinden. Streekproducten, kringloopwinkels, biologische restaurants, groene markten en buurtmoestuinen.  Het aanbod groeit met de dag en dat inspireert mij enorm.  Voor mijn bedrijf werk ik, zowel in de catering als de B&B, zoveel mogelijk met biologische ingrediënten en producten uit de streek.  Ik vind het een sport om in werk en privé mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Wat een bijzondere ontdekking dat we geen producten van ver hoeven te halen, maar dat plaatselijke producenten de heerlijkste dingen maken. Deze week begint “De week van de smaak” en bij Ecoshop Helder http://www.ecoshophelder.nl in Lemmer kunt u vandaag heerlijk producten en gerechten proeven.  De streekproducten in Friesland zijn verdeeld in drie gebieden: De wadden, De Wouden en de Zuidwesthoek ( het zout, zand en zoet).  Kijk gerust eens op http://www.waddengoud.nl voor het heerlijke aanbod van streekproducten van de Wadden.

Ook streekmarkten worden steeds populairder om te bezoeken. Je kunt er de rijke smaken van diverse delicatessen proeven en de lokale producenten spreken. Weten waar je eten vandaan komt is leuk en belangrijk. Het eten smaakt goed om dat het met zorg bereid en erg vers is. Zaterdag 4 oktober is er een streekmarkt in Oldeberkoop en op zondag 5 oktober is de streekmarkt van http://www.itflinkeboskje.nl in Hemelum (daar is op 12 oktober ook een fijne, duurzame, “Fleamarket”).

Omdat gelukkig steeds meer mensen behoefte hebben aan eerlijk eten, duurzame producten en meer groen, zijn er ook steeds meer particuliere initiatieven. De website van http://www.mijngaasterland.nl laat mooi zien hoe ver Gaasterland is met o.a. repaircafés en buurtmoestuinen. In de tuinen van http://www.eetbaarleeuwarden.nl en http://www.eetbaarlemmer.nl zijn ze ook volop bezig om met plaatsgenoten gezamenlijk in mooie(permacultuur) moestuinen te werken. Met z’n allen in de aarde wroeten en heerlijke onbespoten groenten oogsten. Wat een gemeenschapszin.  In augustus heb ik in Oudehorne het oogstfeest bij http://www.thummelhus.nl bij mogen wonen. Wat een inspirerende plek. Een kinderopvang met een groene visie en daarbij een boerderij met een grote moestuin en een winkeltje waar al die lekkere groenten te koop zijn. De kinderen spelen veel buiten, leren over de natuur en weten zo veel over de dieren en waar hun eten vandaan komt.

Gelukkig is het “geitenwollensokken-imago” van het duurzame helemaal verdwenen. Kijk alleen maar naar de komst van Picknickers in Terherne. Een heel hip restaurant met (h)eerlijke biologische producten.

Ik heb waarschijnlijk nog lang niet alle “groene” initiatieven in Friesland genoemd. Waarschijnlijk komt u er ook nog heel wat tegen op de Groene Markt op 12 oktober in het Rijsterbos ( achter B&B Rijsterbosch in Rijs, waar op datzelfde moment een kleinschalige herfstfair met LiF ondernemers gehouden wordt).

Tot slot nog een paar extra adresjes:

www.proevenmetliefde.nl  Heeft een  prachtige website met eerlijke recepten.                                                       Cuynderhof: Camping en biologische moestuin in Donkerbroek.                                                                                                          Buurvrouw Durkje:  Kaas met liefde, uit de buurt.                                                                                                         Ruitervorm: een prachtig atelier in Museum Joure met o.a. workshops zelf papier scheppen (ook met gras en bloemen).

Groene groeten van Machteld