Er-VAREN op de Friese Meren

De Friese Meren

Tot rust komen met elkaar of samen met je gezin midden in de natuur. Dat kan op de Friese Meren. Een ruim vaargebied met allemaal leuke Friese plekjes. Je kunt aanleggen aan de vele steigers of eilandjes en genieten van jouw eigen privétuin mét zwembad.

E
r-VAREN op de Friese Meren
Friesland, het land van water, weiland en zee…
Dat is de 1e dichtregel van 1 van mijn gedichtjes. Het is precies dat wat mijn provincie zo mooi maakt. De ruimte, frisse lucht, natuur, vitamine F, noem ik het wel. Met onze boot beleef ik het allemaal.

Onze basis: de boot
Het begon allemaal toen wij onze boot kochten en ik de provincie vanaf het water ging ervaren. De boot is voor mij echt een klein tweede huisje, van alle gemakken voorzien. Zo hebben we bijvoorbeeld een wc, keuken, water en stroom via een zonnepaneel. Stamplaats is onze woonplaats Joure, vanuit hier kunnen overal naartoe varen en kan het genieten beginnen. Dat is mij toch een belevenis, elke keer een klein feestje! De natuur veranderd in je eigen privetuin met zwemparadijs als je de boot ergens aanlegt.


De Friese Meren
Het gebied de Friese Meren is onze basis. Hieronder vallen onder andere het Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, Goingarijpster Poelen en de Kuffurd. Genoeg keuze dus. Waar we gaan aanleggen hangt af van de wind. Neem van mij aan, je wilt niet ’s nachts schommelend wakker worden omdat je aan lager wal ligt. De wind komt dan naar je toe en het water klotst tegen de boot. Zo niet fijn… Het leuke is dat er genoeg leuke plaatsen zijn waar je zo naar toe kunt varen. Heeg, Woudsend, Langweer, Lemmer, Terherne en Joure natuurlijk. Hier en elders vind je ook HOTSPOTS die een bezoekje waard zijn. Op mijn site kun je hier meer over vinden. Per thema of per plaats.


Marrekrite
We liggen graag op 1 van de vele Marrekrite plekjes. Marrekrite is een recreatieschap voor water en land. De plekken zijn onderhouden met oog op alle belanghebbenden. Natuur, de bomen en de beestjes, en recreanten, wij dus. Je koopt 1 keer per jaar een vlaggetje van ongeveer 10 euro en je hebt er het hele seizoen plezier van, geweldig.


Rust
Op de boot kom ik helemaal tot rust, je wereld is kleiner. Geen wifi, ok… ik probeer ook af te kicken van de 4G. Je hebt zeeën van tijd om te lummelen, hangen, lezen, tekenen, liggen op het dek, te niksen, te plonsen, te smikkelen en spelletjes te spelen. Eigenlijk ontstaan hier, serieus, de beste ideeën. Het geluid van het water, de wind en vogels, lees vele vogels is fijn. Je hebt het gevoel dat je reset!

Kindervermaak
Ook de kinderen vermaken zich op de boot met minder. Donald Ducks worden verslonden, er wordt gespeeld in, met en op het water, met de rubberboot gevaren, een balletje getrapt en ’s avonds wordt er een filmpje op de laptop gekeken. Regent het, dan is dat best gezellig, dat tikkende geluid op het dak… als het maar niet te lang duurt, dat dan weer wel ;-).


Zelf beleven?!
Nog nooit op de Friese Meren gevaren, zonde. Ik zou het super tof vinden jullie dit te laten beleven. Je kunt immers zelf een Langweerder Sloep huren om een dagje te varen. Ergens aan te leggen, te picknicken op de steiger en het geluid van het water dat langs de boot spettert te horen.

Praktische informatie
Wil je meer weten over de Marrekrite dat kan op hun website https://www.marrekrite.frl/

Ik wens je een behouden vaart en een fijne zomer!

Lotte