Op kringloop roadtrip door Friesland

Op kringloop roadtrip door Friesland

Tweedehands, vintage, antiek, kitsch en soms ook nieuw. One man’s trash is another man’s treasure. Mij kun je niet blijer maken dan met een bezoekje aan de kringloop. (Hoewel je me ook gerust – zelfs ’s nachts – wakker kunt maken voor iets van eten…) Het is serieus iedere keer weer een feest voor mij. Ik ervaar het zelfs als therapeutisch. Zeker als ik het op dat moment ‘nodig’ heb of gewoonweg even het huis uit moet. Ik noem het dan ook wel mijn kringlooptherapie. Waarom ik daar zo blij van kan worden? Ik denk omdat ik zelden echt op zoek ben naar iets, en toch bijna altijd iets vind. Waar ik dan vervolgens heel gelukkig van kan worden.

Daarnaast is er het verrassingseffect van het vinden van iets bijzonders waarvan je van tevoren niet wist dat je het zo tof zou vinden. Kortom: je weet nooit wat je tegen zult komen en dat is dan meteen ook de verrassing. In dit geval verras ik vooral mezelf. Mijn kringloopvondsten zijn eigenlijk cadeautjes aan mezelf. Hashtag selfcare.

Veel leuke Friese kringloopadresjes
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik best regelmatig – zo niet wekelijks – een rondje kringloop maak. Het is in die zin echt mijn ‘guilty pleasure’. En dat rondje beperkt zich niet door het letterlijke rondlopen op één van mijn vaste adresjes. Nee, ik toer ook rond door Friesland, op zoek naar nieuwe struinplekken. Er zijn namelijk zóóóóó veel leuke kringloopadressen verspreid over onze provincie.

De ene keer blijkt zo’n roadtrip door Fryslân boppe trouwens succesvoller dan de andere. Maar wederom, ik laat me graag verrassen. Het komt overigens niet vaak voor dat er op de betreffende plek niets leuks te vinden is hoor. Nogmaals, wie niet zoekt, zal vinden. Ofzo…

Meuk is leuk
Nu denk je misschien: hè gets, al die tweedehands meuk, niets voor mij. Dat kan. De kringloop is niet voor iedereen. Ik ben ermee opgegroeid, en het bloed kruipt… En dan bedoel ik niet alleen het struinen naar mooie vondsten maar ook naar koopjes. Dat laatste is haast een sport op zich. Mijn insteek daarbij is inmiddels wel: het moet er goed uitzien. Spullen moeten niet (te) beschadigd zijn, geen vlekken of gaten bevatten (in het geval van kleding) en naast mooi, probeer ik ervoor te zorgen dat het een functie heeft. Daarmee bedoel ik dat het niet alleen maar voor de leuk is maar dat ik het ook echt kan gebruiken. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk. Soms is iets gewoon voor de mooi. Dat mag ook heus. En ik neem ook wel eens iets mee voor een ander. Iets waarvan ik weet dat ik diegene daar blij mee ga maken.

Liefde voor tweedehands
Nu ben ik niet altijd zo’n secondhand lover geweest… In mijn jeugd waren wij veel te vinden op de rommelmarkt, niet in de laatste plaats om onze eigen spulletjes te verkopen. Naar goed voorbeeld van mijn ouders, die daar dan in de regel met hun antiek en ander waardevol goed stonden. Mijn vader was veilingmeester, dus wist het een en ander van de waarde van dingen. Mijn moeder was vooral een goede handelaarster, dus zodoende durf ik ook wel te pingelen. NB: dat laatste doe je in de regel niet bij de kringloop of antiekwinkel. (Het is er immers al vrij scherp geprijsd!) Dat is meer voor de garage sales, vlooien- en kofferbakmarkten.

Tussen mijn twintigste en dertigste was een periode waarin ik tweedehands niet zo, laten we zeggen cool vond. Waarschijnlijk lag mijn focus toen op ietwat andere zaken zoals werk, studie en de verkering. Later kwam die ‘tweedehands liefde’ weer terug. Geen idee waarom, ineens was het er weer. En nu is het haast een way of life, eentje die ook past bij mijn goede voornemen om over het geheel wat bewuster te leven.

Kringlopen: feestje voor jezelf
Na al die jaren kringlopen heb ik flink wat kringloop hotspots in Friesland verzameld. Daar maak ik geen geheim van, integendeel. Ik vertel graag over mijn kringloopgeluk. Ook op mijn Instagram-account (@femke_jaarsma) dus kijk daar gerust eens rond. Een aantal van mijn favoriete adresjes deel ik hier met je: vanaf nu iedere week eentje. Doe er je voordeel mee. Letterlijk en figuurlijk. Zie het als een feestje voor jezelf, een surprise party!

Tip: neem de tijd. Mijn moeder – en die heeft er zegt het ook altijd. Wil je echt even lekker kringlopen, reserveer dan minimaal 1,5 tot 2 uur om lekker te kunnen struinen. Per kringloop ja!

Estafette: Sint Annaparochie, Franeker, Burgum en Sneek

Je vindt ze verspreid door heel Friesland: de kringloopwinkels van (Omrin) Estafette. Ik heb een paar favorieten, wat niet wil zeggen dat de andere winkels van Estafette minder ‘leuk’ zijn. Die in Harlingen en Oosterwolde heb ik bijvoorbeeld nog nooit bezocht. Geregeld bezoek ik de Estafette in Sint Annaparochie, waarschijnlijk ook omdat deze zo ongeveer bij mij om de hoek zit. Hier kom ik haast nooit met lege handen de winkel uit… Je vindt er veel leuke, bruikbare huisraad (in de ruimste zin van het woord) en een vrij grote bovenverdieping met kleding. Dat geldt ook allemaal voor de Estafette in Franeker. Veel keuze in dameskleding, soms nog als nieuw en fijne prijsjes zoals bij de meeste Estafette-winkels. Dat geldt ook voor de schoenen. Tip: vergeet het 1 euro-rek niet!

De Estafette in Burgum is ook een mooie want gevestigd in een prachtig historisch pand middenin het centrum. Binnen valt vooral op hoeveel aandacht is besteed aan de inrichting. Alles is keurig netjes ‘uitgestald’, heel overzichtelijk. Het is geen grote winkel en qua kleding vind ik het wat matig. Toch is deze wel een bezoekje waard, ook omdat de sfeer er zo gemoedelijk is. Ook het bezoeken waard: de Estafette in Sneek. Deze is weer wat groter en heeft iets meer te bieden. Niet zozeer op kledinggebied maar wel als het gaat om meubels, boeken en andere spullen. Bezoek ook de kringloopwinkel naast de Estafette. Leuk spul, aardige mensen!

Volgende week neem ik je mee naar een andere kringloop!

Femke

Foto’s: bij Estafette in Sint Annaparochie, door Femke