Het domino effect in de strijd tegen het coronavirus

Daar is het dan.
Langzaam naderde het, langzaam kwam het steeds dichterbij. Het bereikte ook ons leven. Het coronavirus | COVID-19.  Het is er dan wel (nog) niet. We doen ons best het niet te krijgen. We volgen wat ons wordt opgelegd door de overheid en geadviseerd wordt door de instanties. Uiteraard houden wij het nieuws en de ontwikkelingen in de gaten. De richtlijnen van het RIVM. Van voorzichtige ellebooggroet tot 1,5 meter afstand bewaren.

Grote impact
Wat een impact heeft dit. Een veel groter impact dan ik mij nu nog voor ogen kan houden. Daar waar er beroepsgroepen keihard aan het werk zijn. Zijn anderen genoodzaakt hun deuren te sluiten. Het vergt uithoudingsvermogen. Zo zijn de mensen keihard nodig in de zorg, opvang, overheidsinstanties, energie maatschappijen etc.  En wat dacht je van het supermarktpersoneel. Hulde. Zij kunnen alleen maar aanvullen! We zijn in een onbekende situatie terecht gekomen met zijn allen.

Vertrouwen houden
Horeca, sportscholen en clubs dicht.  En tot nu toe de grootste impact op ons gezin. De scholen dicht. En wel tot en met 5 april. Dit is geen vakantie hoor ik mijzelf tegen de kinderen zeggen. Er wordt thuis gewerkt, zelf werk ik al vanuit huis. De kinderen krijgen vermoed ik een digitaal aanbod van de lesstof. Ik maak mij zorgen. In ons gezin hebben wij dit jaar het eindexamen op de planning staan. Over minder dan 7 weken. Hoe dan??? Uiteraard besef ik dat de leerkrachten op school hier momenteel ook hun hersens over breken. Mijn houvast is dat het landelijk is. Er komt vast een goede oplossing. Ik hou vertrouwen dat het kabinet met een advies komt.

Domino effect
Uiteraard ben ik mij bewust van het feit dat gezondheid bovenaan staat. Echt neem dit maar van mij aan.
Toch is er dat domino effect. De kleine grote dingen die het leven leuker maken.
Geen verjaardagen vieren deze weken, er kan niet gesport worden, we kunnen elkaar niet live zien. In deze tijd zijn daar gelukkig zoveel meer mogelijkheden dan vroeger. Wat moeten we zonder WI-FI. Wat er altijd is en rust geeft is de natuur. We kunnen de buitenllucht in. Deze week wordt er mooi weer verwacht. Dus als je kunt, ga lekker naar buiten. Daar kunnen we de 1,5 meter afstand heel goed bewaren.

Kinderopvang
Zelf ben ik al 17 jaar ondernemer. Daarvan ben ik 14 jaar in de kinderopvang werkzaam geweest, ik runde een gastouderbureau. Mijn hart gaat ook uit naar al gastouders en mensen die werken in de kinderopvang zij zetten ook nu hun beste beentje voor.

Ondernemers
En dan die lieve ondernemers in de horeca. Wat een klap is dit. Wat ik jullie toe wens is sterkte maar ook creativiteit. Hopelijk kunnen jullie deze tijd gebruiken voor zaken die jullie al heel lang wilden doen maar niet aan toe kwamen. Maar ook zeker de andere ondernemers die het effect merken. Om mij heen zie ik spontane acties ontstaan van ondernemers die er het beste van proberen te maken.

Creativiteit!
Ondernemen is meer dan je ding doen waar je goed in bent. Het vereist creativiteit, inzicht, geduld, aanpassing, flexibiliteit, plannen, doelen maken en wijzigingen. Inspelen op de realiteit. Keuzes maken. Vanuit ratio, maar vooral vanuit je hart.

Vanuit mijn hart wens ik iedereen het beste toe.  Laten we met z’n allen de voordelen van sociale media gebruiken om elkaar te helpen en elkaar te gunnen. Laten we hopen dat er zo min mogelijk mensen ziek worden. Met alle gevolgen van dien. Heb lief. Wat de effecten op langere termijn zullen zijn zullen we uiteraard pas later merken. Negatief, maar hopelijk ook zeker positief. Dit moest mij even van het hart.

Liefs!
Lotte