Hoe plant-aardig zijn wij in Friesland anno 2020   (deel 1 trend & theorie)

Er komen altijd weer nieuwe trends, op elk gebied, zo ook in onze voeding. De betekenis van een trend is volgens de Van Dale ‘een ontwikkelingslijn’: een koers die zich gedurende een langere periode in een bepaalde duidelijke richting beweegt. Je hoeft een trend natuurlijk niet te volgen maar vaak worden we er (on)bewust wel door beïnvloed. De afgelopen tijd zag ik hoe we met zijn allen steeds meer kiezen voor lokale en verse producten en, bewust minder vlees eten. Vooral dat laatste is een ontwikkeling die zich in 2020 lijkt door te zetten. Een noodzakelijke, wat mij betreft. In dit (tweedelige) artikel neem ik deze trend onder de loep, en kijk ik naar hoe dit in Friesland leeft.

Bedreiging voedselvoorziening
Laten we beginnen bij het klimaatprobleem, iets waar we niet omheen kunnen. Een groot probleem dat we met z’n allen hebben veroorzaakt. We zullen het dus ook met z’n allen moeten proberen op te lossen. Met het oog op de toekomst, de groei van de bevolking en de huidige consumptiemaatschappij kunnen we zo niet door blijven gaan. De huidige vorm van landbouw, veeteelt en bosbouw draagt bij aan de opwarming van de aarde en dat veroorzaakt een grote bedreiging voor ons voedselvoorziening. Op een gegeven moment is er simpelweg niet meer voldoende voedsel voor iedereen. Blijven we zo doorgaan met consumeren, dan hebben we wel vijf planeten nodig, las ik tijdens mijn onderzoek naar dit onderwerp in de Volkskrant (zie bronnen). Vóór 2030 moeten we dit zien te veranderen.

Minder vlees
Veel mensen zijn al bewust minder vlees gaan eten. Naast deze vleesverminderaars of flexitariërs (1) zijn er vegetariërs (2); mensen die helemaal geen vlees eten. En dan zijn er nog de veganisten (3), die ervoor kiezen om enkel plantaardig te eten. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe wij Friezen hierin staan.Waarom plantaardig?
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mensen die de keuze hebben gemaakt om plantaardig te gaan eten. Wat zijn hun beweegredenen en hebben ze veel aanpassingen moeten maken in hun dagelijks leven. Wat ik mij verder afvraag is hoe restaurants inspelen op deze trends. Merken ze iets van de ontwikkelingen? Bieden ze andere gerechten aan op hun menukaart en experimenteren ze hiermee in hun keuken?

Bron: Instagram poll LiF – Leven in Friesland
Op de Instagramaccount van LiF opende ik een poll waarin ik mijn volgers vroeg of zij bewust minder vlees eten. Van de 59 deelnemers, beantwoordde 68 % met een ‘ja’. Als reden werd een combinatie van factoren genoemd zoals klimaat, gezondheid en dierenleed. In het tweede deel van dit artikel laat ik twee dames aan het woord: Sonja Snoodijk en Sanne Eva Dijkstra. Zij maakten nog niet zo lang geleden de keuze om volledig plantaardig te eten. Sanne: “Soms is het best moeilijk om alles ‘goed’ te doen.” Maar ze mist het vlees niet. Sonja: “Het lukt best goed om plantaardig te leven.” Daarnaast vertellen twee koks, Uiltsje Dijkstra van Restaurant Houke | Lokaal 55 in Sneek en Auke Sonsma van Brasserie Anders in Langweer, over deze trend en de merkbare verschuiving.

Lotte van der Meij

LiF – Leven in Friesland

Lees hier deel 2

—————————————————————–

Bronnen
  1. Minder vlees en duurzamer voedsel zijn vereisten als we de opwarming van de aarde willen beperken:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minder-vlees-en-duurzamer-voedsel-zijn-vereisten-als-we-de-opwarming-van-de-aarde-willen-beperken~bded95d8/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
  1. Klimaatdoelen op je bord, dat wordt meer groente en minder vlees:
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/voedselzaak/artikelen/klimaatdoelen-op-je-bord-dat-wordt-meer-groente-en-minder-vlees/
Begrippen
  1. Vleesverminderaar/flexitariër: iemand die bewust niet iedere dag vlees eet
  2. Vegetariër: iemand die niets eet van het gedode dier (bron: www.vegetariers.nl)
  3. Veganist: iemand die de veganistische levensstijl aanhangt, en daarmee – voor zover praktisch haalbaar – afziet van alle vormen van exploitatie van en wreedheid naar dieren voor als het gaat om eten, kleding en andere dierlijke producten (bron: www.veganism.org)