Het nut van een illustratie.

 Kindertekening Lotte.

Het nut van een illustratie?! Als kind tekende ik als tijdverdrijf, gewoon een kinderbezigheid, beetje nutteloos maar leuk om te doen, dacht ik.  Later besefte ik dat het een fijne manier is om te ontspannen, dingen te verwerken, onthouden, creativiteit te ontplooien of dingen duidelijk te maken. Toen ik op de HAVO het examenvak tekenen koos, vond ik het technische gedeelte best wel pittig.  Ineens werd alles beoordeeld. Het gevoel dat wat je had gemaakt ineens fout kon zijn, vond ik geen leuk aspect in dit creatieve proces. Nog later leerde ik, er geen fout is, wat je tekent, is op jouw manier en dat is goed.

Toepassing illustreren.
De komende weken wil ik je meenemen in wereld van illustreren. Vooral hoe de toepassing van illustraties niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Vaak zonder dat we het doorhebben. Het is een breed onderwerp en ik wil graag het licht schijnen op de toegevoegde waarde hiervan. Zo kun je er persoonlijk natuurlijk veel aan hebben, maar vooral zakelijk biedt het een scala aan mogelijkheden. Hoe je illustraties kunt toepassen zal ik in een latere artikel dan ook zeker op in gaan.

Wat is een illustratie?

Voordat ik verder ga wil ik wel helder zijn over wat een illustratie is. Dat we hetzelfde verstaan onder een illustratie. Zelf zeg ik vaak een tekening of ik ga tekenen, toch heeft dat een hele andere betekenis. Tekenen is vaak technisch of kunstzinnig. Dus gebruik ik vanaf nu illustreren.  Wikipedia zegt er het volgende over: “Een illustratie is een (meestal) visuele toelichting bij een verhaal, een beschrijving of een bewering. Meestal is een illustratie een tekening of een toepasselijke foto bij een geschreven verhaal.” Verder kom  je betekenissen tegen als: plaat, prent, beeld….

Lijkt me op zich zo wel helder. Het is alles behalve tekst, toch?!
Niet helemaal, maar zo ongeveer wel…of toch niet…

  (bron internet)
Kinderboeken
De eerste illustraties waar je vaak mee in aanraking komt zijn die in kinderboeken. Hier hebben vaak de illustraties de overhand, denk aan de boekjes van Nijntje van Dick Bruna. Complete beeldvullende  pagina’s met illustraties van bijzondere eenvoud maar o zo duidelijk. Tegenwoordig zie je veel boeken met een speelse combinatie van tekst en illustraties. “Graphic novels” worden die genoemd, zoals De Boomhut serie en de populaire boekenreeks  ‘ het leven van een loser’ (Jeff Kinney) en “ Het dagboek van een muts” (Rachel Renée Russel).. De illustraties houden het lezen interessant. Aangezien de concurrentie groot is sinds de komst van de digitale wereld

bron: Zalando.nl
bron: Nasmaak.com


Illustraties anno nu

Nu zal je illustraties vaak tegenkomen in de vorm van grafieken, infographics, logo’s, op verpakkingen, in magazines en heel veel online, wat dacht je van het winkelmandje op je favoriete online winkel. Marketingtechnisch wordt er ontzettend veel gebruik gemaakt van Illustraties, complete huisstijlen zorgen voor online en offline binding.  Daar zal ik ook zeker een artikel aan wijden

 eigen foto
Doodling
Voor nu ben ik vooral benieuwd of jij wel eens iets anders doet met een pen of potlood dan schrijven.
Vast wel. Wat dacht je van een doodling( vaak maak je die onbewust). Doodles zijn krabbeltjes, die je bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek of vergadering op je papier zet. Het helpt je concentreren, dus het staat misschien ongeinteresseerd het tegenovergestelde is waar! Je let beter op en het zorgt er voor dat je je hersenen de ruimte geeft. (bron: https://www.deleukstekinderen.nl/waarom-beelddenkers-vaak-zwakke-concentratie/ )

In het volgende artikel zal ik verder in gaan op de verschillende functies van illustraties.

Laat illustraties iets voor jouw (bedrijf) betekenen!

Lotte van der Meij

Freelance Illustrator
Liflotte
portfolio:
https://leveninfriesland.nl/studio-lif/
meer info:
https://leveninfriesland.nl/info-liflotte/