Op vrijdag 13 september opent de solo expositie Attempts To Think Like A Plant van kunstenares Marsi van de Heuvel bij Nuweland.

ATTEMPTS TO THINK LIKE A PLANT

Planten denken natuurlijk niet; ze doen gewoon. Ze reageren op stimuli en bewegen en groeien. De tekeningen van Marsi van de Heuvel zijn pogingen om zo te zijn als planten. Het proces is meditatief en herhaalt zich.
De bedoeling is om perspectieven te verbreden van wie we zijn en waar we zijn. Als lijnen in verschillende richtingen worden geplaatst, beschrijven ze de vorm. Haar doel is vooral om het gevoel te beschrijven. Een ​​gevoel van het onderwerp over te brengen zonder het te fixeren. En om aan te tonen dat niets los staat van omgeving of anders.

Marsi van de Heuvel is al jaren bezig met het verkennen van grotere universele ideeën met kleine regels als een poging om werk los te maken van ego. Dit is een reactie op het denken over haar eigen identiteit. Ze weet weinig van het verhaal van haar erfgoed. Haar familie is mixed race, en omdat interraciale relaties illegaal waren in Zuid-Afrika, was het moeilijk om haar familiegeschiedenis in kaart te brengen. Het was een onderwerp waar haar familie nooit over sprak.
Daarom is het idee om erbij te horen iets dat Marsi van de Heuvel fascineert. Horen we tot een plaats, een familie of een cultuur? En is dat dan belangrijk, of niet?
De dingen die onze identiteit bepalen en een gevoel van veiligheid bieden, kunnen ook angst veroorzaken. Vrijheid om niet bij iets specifieks te horen, omdat je dan bij alles kunt horen.
Planten hebben deze gedachten echter niet, ze doen gewoon.

Marsi van de Heuvel (1987) groeide op in haar moeders tekenlokaal, met onbeperkte toegang tot materialen en omringd door boeken over oude meesters. Ze heeft talloze uren besteed aan observeren, verkennen en oefenen.
Ze ging Fine Art studeren aan Ruth Prowse en werd aangetrokken door de zich steeds verder uitbreidende grenzen van kunst. En de uitnodiging om het leven te onderzoeken. Ze studeerde af in 2010, met als hoofdvak schilderen. Ondanks dat het grootste deel van haar huidige werk wordt uitgevoerd met fineliner pennen, ziet Van de Heuvel zichzelf nog steeds als een schilder. Ze benadert de kleur en lagen in haar werken alsof ze met olieverf werkte; dit geeft de ‘tekeningen’ een stralende kwaliteit.
De onderwerpen van bergen, vulkanen, zeegezichten en de ruimte die in haar werk zijn afgebeeld, hebben altijd nagedacht over perspectieven van wie we zijn en waar we zijn. Van de Heuvel is geïnteresseerd in kunst als therapie, voor de kunstenaar en de kijker. Haar meest Haar recente werk van (abstracte) tekeningen en bloemen onderzoekt ons innerlijke, intieme landschap, de schoonheid en warmte van menselijke verbinding.
Marsi van de Heuvel beschrijft het proces achter haar nieuwe oeuvre als de uitvoering van ballet. Sierlijk en moeiteloos, maar waarvan de beoefening in feite zeer rigide, repetitief en beperkend is. Het maken van lichtheid en het vinden van innerlijke vrijheid binnen de grenzen, resulteert in harmonie. Dat is wat ze probeert met lagen van één richtmerk. Openheid en schoonheid  creëren in de strijd.

In aanwezigheid van de kunstenares zal de expositie geopend worden.

@Nuweland: 19.30 – 21.30 uur