Op de koffie bij NochRis

De liefde voor kringlopen is me zo ongeveer met de paplepel ingegoten. Mijn ouders waren echte handelaren, antiek was zeg maar echt hun ding. En dus gingen wij geregeld naar de rommelmarkt. Terwijl paps en mams op zoek gingen naar pareltjes, struinden mijn zussen en ik wat rond. Soms stonden we ook zelf op de markt met onze tweedehands meuk, om een zakcentje te verdienen. Om daar waarschijnlijk gelijk weer ‘nieuwe’ meuk voor te kopen. Op diezelfde rommelmarkt, ha ha!

Verzamelaar
Door die ‘verzameldrang’ van mijn lieve ouders stond onze stal (ik ben opgegroeid op een woonboerderij) altijd vol spullen. Van meubels, schilderijen en andere kunst tot allerlei kleingoed. Echt van alles en nog wat. Ik vond het reuze interessant, ook dat kan ik me goed herinneren. Beetje sneupen tussen al die vondsten van pa en ma. Het was een beetje alsof je op zoek ging naar een verborgen schat. En toen ik op kamers ging, was het net een tweedehands shop aan huis. Inmiddels ben ik zelf ook een aardige verzamelaar geworden. What can I say, het bloed kruipt…

vintage blouse

NochRis in Menaam
Fedde en Klarina van kringloopwinkel NochRis hebben ook iets met tweedehands. De Friese naam van hun winkel zegt het eigenlijk al: nog een keer. Een naam die overigens bedacht is door dochter Henny. Al dertien jaar runt het stel hun knusse zaak in Menaam (Menaldum). Ik kom hier graag en best vaak. Niet in de laatste plaats om mijn ‘afgedankte’ spullen naartoe te brengen. Zo enthousiast en dankbaar als Klarina, zie ik ze niet altijd. Dus inmiddels speelt er bij mij ook iets van de gunfactor mee.

spaarvarkentje van glas

Zeer kleine prijsjes
Maar heel eerlijk, ik kom niet alleen uit de goedheid van m’n hart bij NochRis. Ik doe er ook geregeld mooie kringloopvondsten. Zoals een schattig rotan kastje, mooie stoffen, een zo goed als nieuw zomerjasje van Protest (nieuw best prijzig) voor dochterlief en onlangs een echte vintage blouse van Diane von Fürstenberg (voor bijna noppes). En dat is dan tegelijk het toffe aan deze kringloop: de zeer zeer kleine prijsjes. Al sinds de start hanteren ze bij NochRis dezelfde vaste prijzen. “Ja, daar ben ik misschien wat autistisch in”, geint Klarina.

>>Tip: check bij binnenkomst eerst het 1 euro-kledingrek.

1 euro kledingrek bij kringloop NochRis

Alle boeken 1 euro
Proberen de prijzen laag te houden is echt een speerpunt bij NochRis. Fedde: “We willen dat iedereen hier iets leuks kan kopen voor weinig geld.” Een mooi streven vind ik. En lucky me want zo kocht ik er tijdens mijn laatste bezoek het Powerfood-boek van Rens Kroes voor maar 1 euro! Gekscherend zei ik nog tegen Klarina: “Dit is een superhip boek hoor, die moet je wat hoger prijzen.” Maar nee, dat vond ze onzin. “Alle boeken zijn hier €1,- per stuk.” Ze wilde me het boek trouwens bijna zo geven. Omdat ik net weer een kofferbak met spullen had afgeleverd… Dat ingebrachte spullen schoon de winkel in gaan, vinden ze ook belangrijk. Klarina: “Dat heb ik van mijn moeder, die ons hier samen met mijn schoonmoeder lange tijd geholpen heeft.”

rek met tweedehands stoffen

Schuurverkoop
“NochRis is jaren terug ontstaan door de opruiming van onze vliering”, aldus Fedde. “We hadden destijds een caravanstalling in Berlikum en daar was in de zomer wel ruimte om de spullen van de vliering te verkopen.” De ‘schuurverkoop’ liep zo goed, dat Fedde en Klarina goederen gingen inzamelen bij onder andere familie. “Ook de tweede keer was zo’n succes dat we besloten het iedere eerste zaterdag van de maand te doen. En dat is uiteindelijk uitgebreid naar wat we nu hebben.”

tegeltje beschilderd met bloemen

Sociale werkplek
Fedde en Klarina doen het niet alleen. Bij NochRis werken drie vrijwilligers en een aantal stagiaires van verschillende scholen. En natuurlijk dochter Henny. Klarina vertelt dat ze over vier jaar stopt en daarom langzaamaan wat stapjes terug doet. “Henny staat nu op dinsdagmiddag in de winkel en gaat te zijner tijd de boel overnemen. Ze wil er dan een sociale werkplek voor ‘mensen met een rugzakje’ van maken.”  Fedde vertelt vervolgens over Europa Kinderhulp, een goed doel dat ze steunen met hun kledingactie. De opbrengst van de verkochte kleding in z’n geheel naar die stichting. Daaraan hebben ze ook een loterij gekoppeld waarbij ze een nieuwe fiets verloten onder hun klanten.

Het sociale, waar ze bij NochRis echt oog voor hebben, geeft ze wat mij betreft extra punten. Oh en natuurlijk die kleine prijsjes! Ja, NochRis is echt voor iedereen. Dus ik zeg hoppatee in de auto of op de fiets richting Menaam. De koffie staat klaar!

PS: check wel even de openingstijden voordat je die kant op gaat. Op maandag is NochRis in ieder geval gesloten.