Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Er is nog zoveel wat ik wil zien, gelukkig is daarvan ook veel in Friesland te vinden. Het Planetarium in Franeker was 1 van deze dingen en gister was het zover.

Het museum
Het museum bevindt zich midden in het centrum van Franeker. Het heeft een ruime opzet met veel verschillende kamers waarin nader ingegaan wordt op het leven van Eise Eisinga. Wat een genie, is toch echt het eerste wat er in mijn hoofd opkomt bij het zien van het gemaakte zonnestelsel. Hij maakte het zonnestelsel  in de voormalig huiskamer waar hij met zijn gezin in het grachtenhuis woonde. Het was niet alleen een woonkamer, maar ook slaapkamer en keuken in één. Eise woonde hier samen met zijn vrouw Pietje en hun 2 (kleine) kinderen.

Radarwerk
Hij werkte 7 jaren aan dit project. Wat echt ongelooflijk ingenieus in elkaar zit. In de bovenkamer mag je het radarwerk bekijken. Daar ie je allerlei draaiende schijven met spijkers die allemaal aangedreven worden door 1 slinger van een Friesche staartklok. Weetje wat nou zo knap is… het werkt, nog steeds.

Zonnestelsel
Het museum geeft een kijkje in het leven van Eise Eisinga. Hoe hij als wolkammer een bedrijf startte om zo in de lijn van zijn vader dit werkt uit te voeren. Hij heeft geen school afgemaakt maar schreef toch op zijn 15e jaar een meesterstuk over wiskunde. Hij bouwde het planetarium op schaal, om mensen gerust te stellen en met eigen ogen te kunnen te laten zien dat de planeten niet tegen elkaar konden botsen. Sinds 1781 volgt het model de banen van 6 planeten uit ons zonnestelsel. Het is het oudste nog werkende planetarium van de wereld. Nadat hij dit af had, keerde de rust niet terug in de huiskamer van de familie Eisinga. Vanaf dat moment tot heden staan er elke dag weer bezoekers in de beroemde huiskamer.

Iedere bezoeker krijgt uitleg in de huiskamer zelf van een zeer enthousiaste medewerker van het museum. Waar je vragen kunt stellen en veel duidelijk wordt!

Brasserie
In de brasserie die zich in het museum bevindt kun je goed pauzeren met een lekker stuk Fries oranjekoek en appeltaart.

Wil je het Planetarium bezoeken, op de site vind je meer informatie over openingstijden en prijzen.