PRIMEUR: Peet’s Dúmke bonbon
Op zondag 1 juli a.s. vindt de lancering plaats van een nieuwe chocolade bonbon om je vingers bij af te likken:  Peet’s Dúmke bonbon.
Een Friese sensatie voor al jouw smaakpapillen.

What’s in it for me
Helemaal vers van de pers…. Heerlijke chocolade bonbons met de smaak van het Friese traditionele knapperige koekje, Frysk Dumke, bekend om hun anijs smaak. De bonbons zijn handgemaakt met een vulling van slagroom en Friesche Dúmke likeur. Op de bodem een dun Dúmke koekje voor de bite. Daar overheen pure of melk chocolade. De anijszaadjes op de bovenkant maken het helemaal af!

Het ontstaan
De bonbon is bedacht door Petra Waijenberg.  Petra, van Waijenberg Wijnadvies uit Munein is gek op wijn. Af en toe maakt ze een uitstapje om haar smaakpapillen te triggeren en  terwijl Petra nipte van een glaasje Friesche Dúmke likeur kwam spontaan het idee naar boven om de likeur te gaan verwerken in een bonbon.

Van idee tot bonbon
De ontwikkeling is begonnen in augustus 2017. Petra heeft haar idee gedeeld met een patissier in Friesland. Ook deze was enthousiast en is aan de slag gegaan,  daarna volgt een periode van proeven, veranderen, aanpassen, weer proeven, aanpassen en uiteindelijk heb je dan een product wat helemaal is zoals verwacht. Petra had de bonbon precies in haar hoofd en wilde sowieso een “bite” in het product. Dat dit het Friese Dúmke is geworden…logisch! De bodem wordt met de hand op maat gesneden. De likeur die in de bonbon verwerkt is, is ook in Friesland gestookt. De rest is natuurlijk strikt geheim. De bonbon is af en ze is er heel blij mee is.

Wat vinden anderen ervan
Nu de bonbon klaar is, is het wel belangrijk de mening van anderen te vragen en deze mensen laten proeven. Dat heeft ze gedaan en toen die ook zo enthousiast waren is ze verder gegaan met de ontwikkeling. Ook LiF ondernemers mochten tijdens een bijeenkomst in maart 2018 de bonbon proeven. De bonbon werd onder groot enthousiasme ontvangen. Er werden zelfs 2 gepakt ….

Waar stop je het in?
Nu nog de verpakking. Petra wilde een ambachtelijke uitstraling, dat past bij het product, zo vindt zij. Het resultaat:  een vierkant doosje in wit en craft kleur die onderling ook uitwisselbaar zijn. De hartjes geven aan dat er veel liefde en passie in het proces is gestoken en daarnaast verwijst het hartje ook naar het Friese pompeblêd. Deze staat ook weer op de ronde sticker. Zo goed als klaar dus.

Hoe bedenk je een naam?
De naam was best lastig. Petra: “ Veel mensen die mij kennen weten dat ik vaak “Peet” wordt genoemd.  Dat moest het worden!” Dat is het geworden. De bonbon heeft de naam: Peet’s Dúmke bonbon gekregen.

Rode loper moment: Bij It Flinkeboskje
De premiere van de bonbons is op aankomende zondag.

wanneer: zondag 1 juli
Waar: Streekmarkt bij it Flinkeboskje
, It flinkeboskje 1-2, Hemelum.
Ook de Fryske dumke  likeur, diverse kwaliteitswijnen, biologische cider en alcoholvrije elderflower zijn verkrijgbaar bij de kraam van Petra!

Kom je proeven?!

Meer info:
Tekst: Lotte van der Meij – LiF – Leven in Friesland
De bonbon is na de premiere te bestellen via: www.dumkebonbon.nl / 06-12040119
Petra Waijenberg / petra@waijenbergwijnadvies.nl