RECEPT: Feesttaart

Bij feest hoort taart. Om te vieren dat LiF 5 jaar online is hebben we taart gegeten met een groep ondernemers. Niet zomaar een taart, een hele speciale. Een roze dripcake.
Zelf kan ik dat niet en dus vroeg ik Coby Brink – Oostenveld om er een voor LiF te maken.
Dat wilde ze!

Zelf een dripcake feesttaart maken?! Dat kan want Coby deelt haar recept met de volgers van LiF. We zijn benieuwd naar jullie creaties! Tag ons. Zie je dat niet zitten, dan kun je natuurlijk altijd bij Coby terecht via een PB op haar Facebook pagina.

Succes en eet smakelijk.


Ingrediënten

500 gram Biscuitmix
440 gram (ca. 8-9 st.) Eieren
400 gram Roomboter
400 gram Poedersuiker 400 gram
2-3 theelepels Citroenextract
1 kilo Rolfondant
Snufje Maizena
1 pak (Diepvries) Mango en passievrucht ontdooid 200 gram totaal
4 blaadjes Gelatine
30 gram Suiker
100 ml Slagroom
150 ml Volle melk
1 blikje Aardbeienvlaaivulling
75 gram Echanted cream mix
1 eetlepel Lemoncurd
70 gram Zwitserseroom mix
1 pak Vers rood fruit en verse Mango 400 gram totaal aan vers fruit
300 gram Witte chocolade
Paar drupjes Voedingskleurstof

Benodigdheden

2 stuks Taartkartonnen
4 Dowels
1 Taartdrum
5 Spuitzakken
1 kartonnen doos
Fondantroller
Houten draaiplateau
Spatels
Pan
2 Smoothers
Vinyl handschoenen
Oven
Koelkast

en een beetje lef….

AAN DE SLAG!

De taart maak je in 4 stappen.

  1. Voorbereiding
    2. Onderdelen
    3. De opbouw
    4. De versiering

 

1. VOORBEREIDING

Kijk voor je begint wat je nodig hebt en of je dat al in huis heb of nog even naar de winkel moet.

Decoratie
Wil je een tekst op de taart dan kun je die het best van te voren maken. Van rolfondant maak je cijfers en letters. Een cijfer bijvoorbeeld moet goed rechtop staan en dan is het fijn als deze hard is. Bewaar dit het liefst in een kartonnen doos.

3. ONDERDELEN
1. Biscuit maken.
Dit is een luchtige cake. Hiervoor gebruik je een mix waar je alleen eieren en water aan toe hoef te voegen. Voor deze taart heb je 2 x een biscuit nodig. Deze bak je in 35 minuten gaar bak in de heteluchtoven. Met een satestokje kun je er in prikken en hij moet er schoon uitkomen, dan is de biscuit gaar. Beetje spannend, het biscuit op de kop op een rooster plaatsen zodat het af kan koelen.
2. Mangopassievruchten mousse maken.
Tijdens het bakken van het biscuit kun je de vulling maken in dit geval:  mangomousse. De gelatine laat je wellen in koud water. De ontdooide mangoblokjes en passievrucht fijn pureren en de pitjes eruit zeven. De puree verwarmen, net niet aan de kook. Dan van de warmtebron afhalen en de gelatine erdoor roeren en laten afkoelen tot kamertemperatuur. De slagroom lobbig kloppen (yoghurt dikte) en de fruitpuree erdoorheen roeren. Dan kun je het in een spuitzak doen en af laten koelen in de koelkast.
3. Botercreme maken.
Zachte roomboter opkloppen tot deze romig wit is, daarna beetje bij beetje de poedersuiker toevoegen. Citroen extract toevoegen. Dan alles door kloppen tot een mooie creme. Ook deze in een spuitzak doen.
4. Vlaaivulling purerenen 1/3 deel verwarmen en ook hieraan gelatine toevoegen. Dan het geheel mengen en in een spuitzak in de koelkast.
5. Echanted cream mix aanmaken met volle melk. En smaakstof, in dit geval een eetlepel Lemoncurd, Ook dit gaat in een spuitzak in de koelkast.
6. Zwitserse room mix aanmaken met volle melk en dit 10 minuten mixen. Daarna in de spuitzak in de koelkast

Nu zijn alle onderdelen van de taartopbouw gemaakt.

3. OPBOUW
Elk biscuit door de midden snijden, je krijgt 6 lagen biscuit.Dan ga je lagen opbouwen. Op een taartkarton plaats je de eerste laag biscuit, hierop spuit je met de botercreme een dun randje rondom (om te voorkomen dat de vulling eruit loopt). Daarna een laagje vlaaivulling. Hierop komt de 2de laag biscuit. Hierop komt een dijkje botercreme en een laagje zwitserse room. Hierop komt de 3de laag biscuit. In deze laag prik je 4 holle buisjes (dowels) die als steuntje dienen voor de volgende lagen.
Nu gaat de cake eerst 10 minuten in de vriezer om op te stijven.

  1. Vervolgens smeer je een dun laagje botercreme op de 3de laag biscuit en hierop komt een nieuw taartkarton (zelfde formaat biscuit) op de dowels te liggen. In het midden van het karton een dotje botercreme en hierop het 4de laagje biscuit. Wederom een dijkje van botercreme en de mangopassievrucht mousse. Daarna de 5de laag biscuit erop. Nogmaals een dijkje botercreme en de citroencreme. Hierop komt de laatste 6de laag biscuit.
  2. Rondom breng ik botercreme aan met de spuitzak en verdeel dit heel dun over heel de taart. Dit is om alle open stukken dicht te smeren en de biscuit kruimels vast te plakken (crumcoat).
    Vervolgens weer 10 minuten in de vriezer opstijven.
  3. Hierna van boven naar beneden met de spuitzak een laagje botercreme aanbrengen op de gehele taart. Met een spatel gelijkmatig verdelen en daarna met een soort schrabber de zijkanten en bovenkant gladstrijken. Nogmaals 10 minuten in de vriezer
  1. Een spatel onder de hete kraan opwarmen en afdrogen met een schone theedoek en de taart gladstrijken. Elke keer opnieuw onder hete kraan en afdrogen en gladstrijken. Evt onregelmatigheden opvullen met een beetje botercreme en net zolang door gaan met bovenstaand tot alles glad en strak is afgesmeerd. De afgesmeerde taart in de koelkast plaatsen.4. AFWERKING
    1. Na 15 minuten haal je de taart uit de koelkast.
    De taart gaat nu op het juiste onderbord (drum). Hoe doe je dat?! Een stevige gladde broodplank op de bovenkant leggen en taart in 1 beweging omkeren. Daarna het taartkarton eraf halen, een dotje botercreme in de midden en de drum erop leggen. Dan gehele taart in 1 beweging weer terug draaien. Taart kan nu terug in de koeling.
    2. Het benodigde fruit schoon en droog maken, zodat het klaar staat om te gebruiken.
    3. Slagroom in een pan verwarmen tot het net niet aan de kook is en dit op de fijngehakte chocolade gieten. Het geheel 5 minuten laten staan en dan rustig doorroeren. Hieraan kleurstof toevoegen tot de juiste kleur is ontstaan. Het geheel af laten koelen tot er een mooie drip mee gemaakt kan worden.->Tip, dit kun je testen op een omgekeerd glas. Als ie te snel beneden is dan is de drip nog te warm, als ie niet wil lopen is ie al te ver afgekoeld. Beetje puzzelen dus!
    4. De taart uit de koeling halen en de drip in een spuitzak doen. Hiermee heb je de meeste controle over de snelheid waarmee de chocolade stroomt. De drip aanbrengen en gelijk ook de bovenkant van de taart bedekken en gladstrijken. Nu kan het fruit en de decoratie erop gelegd worden voordat de chocolade hard geworden is.

Drip laten drogen in de koeling.

SUGGESTIES:

  • Je kunt de taart in elke kleur maken die je wilt.
    Met de de versiering kun je alle kanten op, denk aan lollies, spekjes, snoepjes, m&m’s, macarons, vers fruit, koekjes….

En tadaa klaar is je dripcake feesttaart.

Coby woont in Joure, heeft 3 kinderen en is werkzaam in de zorg en in haar vrije tijd bakt zij taarten, het liefst voor anderen. Check hier (https://www.facebook.com/Cobysbakkunsten-1221855907975515/) haar baksels.