Pasen is samen zijn! Met de hele familie uitgebreid koffieleuten, eitjes verven en zoeken. Voor mij gaat het vooral ook om lekker eten en drinken. Blijft toch m’n lievelingsbezigheid….Op internet vind je genoeg inspiratie voor paasgerechtjes met vers gebakken broodjes, soepjes en salades. Maar die recepten zijn vaak hartig. Ik heb voor jullie een recept voor een zoet gerechtje op de Paasbrunchtafel. Mét ei in de hoofdrol, uiteraard. Normaal maak ik dit vaak met Kerst, maar gezien de kleur en hoofdingrediënten past dit ook prima op een paastafel. En klaarmaken is (jawel!) een EITJE!

Om het ook nog een beetje duurzaam én lokaal te houden gebruik ik voor dit recept de scharreleitjes van de lokale kippenboer, lekker vers! En groot. Vaak zit er een dubbele dooier in en wijken ze af qua grootte/vorm en mogen ze de daarom de supermarkt niet in. Want ‘een bytsje bryk’. Maar die extra dooiers zorgen in dit geval juist voor een mooie, volle gele kleur in je advocaat.

—————————————————————–
PAASADVOCAAT
Wat heb je nodig voor  liter?

·        10 eieren
·        375 gram kristalsuiker
·        400 ml brandewijn
·        1 zakje vanillesuiker
·        Slagroom
·        Keukengerei: rvs schaal | garde | evt. keukenthermometer (ik ‘wing’ het altijd, maar better safe than sorry) 

1.      In de rvs kom meng je de eieren, suiker en vanille met een garde. Roer het tot een glad geheel.
2.      Doe het geheel in de rvs schaal en verwarm de vloeibare advocaat  au bain-marie (boven een pan met kokend water) op laag vuur.
De schaal mag het water niet raken.
3.      Voeg al roerend de brandewijn toe tot het geheel dik en romig is.
4.      Zorg ervoor dat de advocaat niet boven de 85 C komt. Dan kan het namelijk gaan schiften.

Blijf de substantie met de garde doorroeren totdat het de gewenste dikte heeft, ongeveer zoals vla. Als de advocaat afkoelt dikt het nog wat in dus laat het niet té dik worden. Je kunt het ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren in een afgesloten en gesteriliseerde fles of weckpot.
——————————————————————-

Serveer met een flinke toef slagroom en een beetje geschaafde chocolade. Of vlokken, als je makkelijk wilt. Thuis gebruik ik altijd mini-weckpotjes als glaasjes, dit ziet er heel tof uit. Verras de volwassenen met dit gele goedje als bijgerecht, toetje of als aperitiefje. Het laatste is het leukste, het liefst vóór het zoeken van de eitjes. Wordt het een stuk leuker van, geloof me :).

Vrolijk Pasen!
-X- Marianne