Vlieland
Fries waddeneiland: 1 dorp, woestijn van het Noorden, vol strand, bos, zon, schelpen en zee.

Gouden strand wat je ziet als je tussen Terschelling en Vlieland vaart.

Vlieland, Vliebiza, Vlieft op Vlie, elite eiland… er zijn vele bijnamen / woordspelingen voor dit Friese waddeneiland bedacht. Voor mij persoonlijk een van mijn favorieten. Hier vind ik alles wat ik nodig heb op vakantie en ook daarbuiten. Na een tocht van 5,5 uur vanaf Texel waren we erg blij na 4 jaar weer met onze boot aan te leggen in de haven van Vlieland. Je kunt niet in 1 rechte lijn van Texel naar Vlieland, het is belangrijk rekening te houden met het tij, opkomend water, (on)dieptes, tegenwoordig met alle apps een stuk eenvoudiger uit te rekenen hoe laat je het beste kunt vertrekken. Onderweg kom je een booreiland tegen. Zo midden in het water heeft  dit industriële stukje op palen iets statigs in het water. Met een beetje geluk zie je zeehonden zwemmen. Eenmaal aangelegd, zijn we hup direct lopend naar het strand gegaan. Met blote voeten op het strand, al het zand voelen, ik ben er dol op. Het schijnt als een een goede massage te werken. Dat is het mooie van Vlieland dus, je kunt gewoon kiezen…loop ik naar het waddenstrand, naar het Noordzeestrand, het dorp of door het bos.


Fietsen door de duinen 

Fietsen huren
Ook al kun je alles lopend doen op Vlieland, wij vinden het fijn om fietsen te huren. Met de fiets ben je net even wat sneller, kan er wat meer mee en kom je verder. Erg leuk is het om te fietsen naar het restaurant het Posthuys voor een pannenkoek, appeltaart of iets anders lekkers, vanaf het dorp Oost-Vlieland ongeveer 7 km over de harde weg, en dan terug door de duinen, zo’n 8,5 km.  Let even op de windrichting welke kant je eerst gaat nemen. Wij kozen deze route op een dag dat het winkracht 6 was, best pittig, maar in deze volgorde leek het op de terugweg wel of ik op een brommertje zat. Door die duinen, zo wijds en heuvelachtig, er lopen kleine geitjes en de zee hoor je continu. Op het smalste punt zie je als je links en rechts kijkt zowel de Noordzee als de Waddenzee, prachtig. Dat is zo ontzettend genieten. Ben je een wandelaar, dan kan je het ook zeker lopend doen!

+

Strand
Het strand op Vlieland is wit, goud, veel en breed. Het Noordzeestrand heeft heerlijke golven om in te springen. Zand om kastelen te bouwen, kuilen te graven en op te voetballen, schatzoeken, te picknicken… In de duinen genoeg plek om uit de wind te liggen, wij hebben meestal een tentje mee, deze kun je ook huren als je bij het Badstrand gaat. Hier vind je ook een stuk bewaakt strand, tussen de vlaggen, met lifeguards, vooral met kleinere kinderen geeft dat een veilig gevoel.  Bij de camping de Stortemelk vind je ook een stuk bewaakt strand. Het linker gedeelte, eigenlijk wel een groot sruk van Vlieland heet Vliehors. Ook wel de Sahara van het Noorden genaamd. Dit militaire oefenterrein is in het weekend toegankelijk voor publiek. Met de Vliehors Expres kun je hier naar toe en het drenkelingenhuisje bezoeken. Deze staat nog hoog op mijn verlanglijst, een mooie reden om weer terug te gaan. De banden van de Vliehors Expres laten een gedicht achter. Zo inspirerend en bijzonder.  Op hun site kun je hier meer over vinden.

Te zien
Uiteraard is de Vuurtoren een leuke plek om naar toe te gaan. Het ligt aan het eind van de dorpsstraat. Met 17 meter is het de kleinste vuurtoren, met als bijnaam: de rode kabouter. De duinen zijn zijn redding zo steekt hij mooi boven het eiland uit. Verder zijn er musea, een kerk, de dijk is leuk om overheen te lopen, zo gluren naar al die achtertuinen en de andere kant goed de getijden kunnen zien van het wad. De serie Dokter Deen speelde zich op Vlieland af en hier vind je wel een paar herkenningspunten van terug. Het hoge huisje op de dijk, de kroeg, het huis van Dokter Deen, het pleintje bij de kerk…

Eten op Vlieland

Eten en drinken
Het Badhuys bij het badstrand is een tijd geleden volledig verbouwd. Ondanks de chique uitstraling, is het zeker heel toegankelijk. Je kunt hier terecht voor een drankje, lunch of een diner.
Nieuw bij op het waddenstrand is Oost. Helemaal op het Oosten van het eiland. Een strandtent met een vooral vis op het menu. Fijn dat het eiland nu ook op deze plek een tent heeft gekregen voor een hapje en drankje. Verder heb je in het centrum ruime keuze aan restaurants. Zelf eten wij graag bij de Bolder, vanaf de haven loop je door de bossen, over de heide zo naar het kampeerterrein van de camping de Stortemelk. Waar je in de haven soms dol wordt van de wind, hoor je die hier bijna niet. Overal waar je kijkt zie je tenten, kleine huisjes met lampjes, stoelen, banken. Minihuisjes waar vakantie-gevierd wordt. Midden op het terrein vind je restaurant de Bolder. Ruime keuze, zo hebben wij een verdeeld gezin qua smaak, pizza, patat, lemon-grass stoofpotje, saté, schnitzel, hier kun je alle kanten op en het is betaalbaar en gezellig zitten op een ongedwongen manier.

 

Winkelen

op Vlieland

Het leuke van Vlieland is dat je hier bijna geen ketens vindt. Het zijn allemaal hardwerkende ondernemers die hun persoonlijke touch geven aan hun winkel. Je kunt hier zeker wel uren sneupen. Souvenirs in alle soorten maten. Ik kom graag bij Eb & Vloed al is het maar dat de winkel zo’n speelse vorm heeft waar je steeds weer in andere hoekjes komt. Hier vind je kleding, boeken speelgoed en accessoires. Bij Dinges kocht ik mijn Vlieland trui, waar ik dol blij mee ben. Een lekkere zachte sweater met opdruk naar keuze. Als een echte fan loop ik nu trots rond met mijn Vlieland trui.

Vlieland is echt compleet genieten.

Ik snap het wel hoor, vlieft op vlie….

Lifs,
Lotte


Illustraties Liflotte

Bron: Foto’s en illustraties: Lotte van der Meij